Plecy

„Międzyszkolny Konkurs Młodych Adeptów Sztuki Kulinarnej”

Uczennice klas spożywczych Agnieszka Michalak z klasy 2b i Angelika Frankowska z klasy 4 , 24.05.21 reprezentowały naszą szkołę w „Międzyszkolnym Konkursie Młodych Adeptów Sztuki Kulinarnej „.

Sponsorem konkursu była Restauracja „Zielona Antresola” w Lesznie , która ufundowała nagrodę główną – tygodniowe szkolenie u szefa kuchni „Moderno „ w Poznaniu Macieja Piątka

Do konkursu przystąpili uczniowie z klas gastronomicznych leszczyńskich szkół .

Tematem przewodnim konkursu była polędwiczka wieprzowa, na bazie której należało przygotować danie główne wg własnego pomysłu. Uczestnicy zmagań mieli do dyspozycji „ spiżarnie pełną niespodzianek „ z której pobierali potrzebne im surowce .

Nad prawidłowością przeprowadzenia konkursu czuwała 3 osobowa komisja w składzie:
Maciej Piątek- szef kuchni „Moderno” w Poznaniu
Kacper Kanci – kucharz w Restauracji „Restart”
Jakub Klimpel – kucharz w Restauracji „Restart”.

Uczestnicy konkursu wykazali się dużą kreatywnością. Zastosowano różne techniki kulinarne , połączono smaki i produkty w smaczne , efektowne dania .

Aranżacji na talerzach było tyle, ilu uczestników – każda inna i niepowtarzalna.

Wszyscy uczniowie zostali nagrodzeni książkami o tematyce kulinarnej .

Gratulujemy uczestnictwa w konkursie i pomysłu na swoje danie .

Oprac. Hanna Marcinkowska-Kiełbasiewicz

Zostaw odpowiedź

Accessibility