„Międzyszkolny Konkurs Młodych Adeptów Sztuki Kulinarnej”
Uczennice klas spożywczych Agnieszka Michalak z klasy 2b i Angelika Frankowska z klasy 4 , 24.05.21 reprezentowały naszą szkołę w „Międzyszkolnym Konkursie Młodych Adeptów Sztuki Kulinarnej „.
Sponsorem konkursu była Restauracja „Zielona Antresola” w Lesznie , która ufundowała nagrodę główną – tygodniowe szkolenie u szefa kuchni „Moderno „ w Poznaniu Macieja Piątka
Do konkursu przystąpili uczniowie z klas gastronomicznych leszczyńskich szkół .
Tematem przewodnim konkursu była polędwiczka wieprzowa, na bazie której należało przygotować danie główne wg własnego pomysłu. Uczestnicy zmagań mieli do dyspozycji „ spiżarnie pełną niespodzianek „ z której pobierali potrzebne im surowce .
Nad prawidłowością przeprowadzenia konkursu czuwała 3 osobowa komisja w składzie:
Maciej Piątek- szef kuchni „Moderno” w Poznaniu
Kacper Kanci – kucharz w Restauracji „Restart”
Jakub Klimpel – kucharz w Restauracji „Restart”.
Uczestnicy konkursu wykazali się dużą kreatywnością. Zastosowano różne techniki kulinarne , połączono smaki i produkty w smaczne , efektowne dania .
Aranżacji na talerzach było tyle, ilu uczestników – każda inna i niepowtarzalna.
Wszyscy uczniowie zostali nagrodzeni książkami o tematyce kulinarnej .
Gratulujemy uczestnictwa w konkursie i pomysłu na swoje danie .
Oprac. Hanna Marcinkowska-Kiełbasiewicz