Z bezglutenową kuchnią za pan brat
Jesienią nasza szkoła po raz kolejny gościła dzieci i dorosłych na diecie bezglutenowej, którzy na warsztatach poznawali tajniki gotowania bez glutenu, integrowali się i poznawali specjalistyczne produkty żywieniowe. Nasi uczniowie aktywnie uczestniczyli w obu spotkaniach: w październiku oraz w listopadzie…
Wczesną jesienią, 17 października, gościliśmy dzieci i dorosłych zrzeszonych w Polskim Stowarzyszeniu Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, którzy zgłębiali sekrety bezglutenowej kuchni. Nasza pracownia kulinarna przyjęła ponad 80 osób, które pod opieką nauczycielki przedmiotów zawodowych Mirosławy Karpińskiej przygotowali kilkanaście bezglutenowych potraw. Na zajęcia zjechali mieszkańcy Leszna i powiatu leszczyńskiego, a także uczestnicy z okolic Poznania, Wrocławia i Zielonej Góry. W pięciogodzinnym spotkaniu wzięli również udział uczniowie technikum, którzy wspierali uczestników w gotowaniu, pieczeniu, usługach kelnerskich oraz w pracach gospodarczych.
Na warsztatach powstały bezglutenowe: jasne i razowe bułki, drożdżówki z dynią, zapiekanki, jaskółcze gniazda, owsiane ciasteczka z musli i amarantusa, tosty i bułki z pestkami dyni oraz słonecznika, pyzy drożdżowe na parze, bułki, ciasto czekoladowe z chili, zupę dyniową, pasty do pieczywa, łazanki, chleb razowy z amarantusem, chleb biały z posypką, pieczeń z czekoladą, naleśniki i parę innych dań, których wcześniej nie było w planie. Uczestnicy pracowali przede wszystkim na produktach oznaczonych międzynarodowym Przekreślonym Kłosem (Balviten, Amarello, Profi, Tercetto).
Równie smacznie i pracowicie przebiegały listopadowe warsztaty kulinarne w naszej pracowni. W czwartek, 19 listopada, gościliśmy uczniów trzeciej klasy miejscowej podstawówki. Kto wie, może to przyszli piekarze i kucharze, którzy będą się uczyć zawodu właśnie w ZSRiB?
Ponieważ jedna z uczennic jest na diecie bezglutenowej, cała klasa gotowała i piekła wyłącznie bezglutenowo. Podczas dwugodzinnych zajęć powstały bezglutenowe: ciasteczka czekoladowe, bułeczki ufoludkowe, kruche ciasteczka smerfowe, muffinki bananowe, ciasto marchewkowe, chleb pomidorowy, pasta z twarogu i sardynek, a także zimowe śniadanie żużlowców: nasiona amarantusa z rozgrzewającymi przyprawami i owocami.
Trzecioklasiści pracowali pełną parą przy wałkach, stolnicach i… przy zmywakach. W pracy wspierali ich starsi koledzy z ZSRiB , kilkoro rodziców i wychowawczyni.
Oba spotkania były możliwe dzięki dyrekcji szkoły, która z dużym zrozumieniem traktuje potrzebę edukacyjno-integracyjnych spotkań dla dzieci i dorosłych na diecie bezglutenowej. W ramach współpracy ze szkołą, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej szkoli uczniów – przyszłych kucharzy i kelnerów. Przepisy i szczegółowe relacje z bezglutenowych warsztatów w naszej szkole dostępne są na stronie: www.bezglutenowamama.pl
opracowała: Mirosława Karpińska