Wszyscy jedzą jabłka, jem i ja!
Z inicjatywy nauczycieli wychowania fizycznego mgr Elżbiety Szurkowskiej oraz mgr Filipa Zdonka, 24 listopada 2015r w ramach akcji promujących zdrowe odżywianie i zdrowe nawyki odbyła się akcja „ZJEDZ JABŁKO”.
Dzięki życzliwości sponsora-Football Academy, wśród uczniów klas 3 TA, 3 TR, 3 TB, 2 TAB, 2 TB, 1 TAO, 1 TB oraz działu kadr, zostały rozdane jabłka, które maja zachęcić do urozmaicenia naszej diety o owoce i warzywa w codziennych posiłkach, które są bogate w naturalne witaminy i wspomagają pracę naszego organizmu.
Właściwości prozdrowotne jabłka
Jabłka posiadają liczne właściwości prozdrowotne. Włączenie do swojej diety jabłek pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi (głównie dzięki wysokiej zawartości błonnika – pektyny, który hamuje wchłanianie się tłuszczu z pokarmów w jelicie cienkim, a także dzięki fitosterolom).
Dzięki zawartości antyoksydantów, jabłka mają wspaniały wpływ na naszą skórę – opóźniają procesy starzenia, poprawiają jej koloryt oraz ukrwienie, a także zmniejszają ryzyko chorób związanych z wiekiem, tj. np. choroby Alzheimera, oraz różnego rodzaju dolegliwości uznawanych potocznie za cywilizacyjne i związanych w dużej mierze z nieprawidłową dietą (choroby serca, nowotwory, cukrzyca etc.). Jabłka mają pozytywny wpływ na urodę również dlatego, iż dostarczają nam witaminy A (beta karotenu) oraz E – te poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
Jabłka wspomagają nasz układ immunologiczny dzięki temu, iż dostarczają organizmowi witaminę C oraz cynk, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania białych krwinek.
Jabłka mają również pozytywny wpływ na proces redukcji masy ciała. Pomagają one w walce z nadmiarem kilogramów dzięki dużej zawartości błonnika (który redukuje również ryzyko nowotworów dolnego odcinka układu pokarmowego, gdyż reguluje pracę jelit zwalczając zaparcia). Wypełnia on żołądek i redukuje tym samym apetyt. Nic dziwnego, że jabłka są podstawą niektórych diet i monodiet oczyszczających i odchudzających.