Warsztaty bezglutenowe – pieczenie chleba
W sobotę, tj. 15 września odbyły się w naszej szkole kolejne warsztaty dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. Tym razem tematem wiodącym było pieczenie chleba. Uczestnicy mogli poznać smaki chlebów, które wypiekane są nie tylko z gotowych mieszanek, ale również ze składników ogólnie dostępnych nie zawierających glutenu. Trzeba przyznać, że efekty pracy były znakomite. Pani Marta Krzyżanowska-Sołtysiak poprowadziła wykład , podczas którego podzieliła się swoją wiedzą na temat wypieków wyrobów bezglutenowych.
Uczestnikami byli nie tylko mieszkańcy Leszna i okolic, ale także z innych województw. Okazuje się , że coraz więcej osób jest diagnozowanych w kierunku nietolerancji glutenu. Jeżeli w Waszych rodzinach lub pośród znajomych są osoby, które glutenu nie tolerują, to przekażcie im informację o warsztatach.
Szczególne podziękowania dla uczennicy Natalii Leśniak z klasy III TŻiUG za pomoc w organizacji zajęć !
opracowała: Mirosława Karpińska