WARSZTATY BEZGLUTENOWE
W poniedziałek uczniowie klasy III TŻiUG zostali przeszkoleni z zakresu żywienia bezglutenowego. Cała klasa miała okazję nie tylko uczestniczyć w wykładzie prowadzonym przez p. Martę Krzyżanowską-Soltysiak, ale również przygotowywać bezglutenowe potrawy w pracowni gastronomicznej. Współpraca z p. Marta jest stała i każdego roku klasy trzecie kierunku żywieniowego uczestniczą w takich zajęciach. Każdy z uczestników otrzymuje certyfikat , że został przeszkolony w zakresie przygotowania potraw dla osób dotkniętych celiakią bądź nietolerujących glutenu.Uczniowie przygotowali między innymi: krokiety z grzybami, śniadanie z amarantusa, ciasto marchewkowe, piernik czy bułeczki. Okazuje się, że potrawy bez glutenu mogą być smaczne i atrakcyjne dla każdego.Oprac.Mirosława Karpinska