Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu-ćwiczenia laboratoryjne
Kolejne spotkanie uczniów kl. IV i III TŻ i UG na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, miało miejsce w dniu 28.02.2019r. Tym razem nasi uczniowie uczestniczyli w ćwiczeniach laboratoryjnych związanych z produkcją z mleka krowiego – sera domowego podpuszczkowego. Młodzież została podzielona na grupy a następnie zgodnie z przepisem wykonywała kolejne czynności, w rezultacie których po 4 godzinach uzyskała ser domowy. Uczniowie aktywnie uczestniczyli w zajęciach, odmierzali surowce, mierzyli temperaturę mleka, obserwowali jak wytwarza się skrzep – sprawdzali skrzep tzw. próba noża – po nakrojeniu rozchodzi się, skrzep jest zwięzły, ściągali serwatkę a następnie przekładali do form w kształcie serduszek i dokonali oceny organoleptycznej. Cel zajęć został osiągnięty: skutecznie przeprowadzone ćwiczenie praktyczne, satysfakcja uczniów, elementy integracji i poznanie specyfiki zajęć praktycznych na Uczelni. Tym bardziej satysfakcjonujące dla uczniów było to, że po raz pierwszy produkowali ser z mleka świeżego i to w tak krótkim czasie.
Oprac. oraz zdjęcia: Jadwiga Barczyńska