Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych z Innowacją Dietetyka
Dlaczego warto wybrać ten zawód?
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej oraz chcących zdobyć dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód.
W trakcie nauki nauczysz się praktycznych umiejętności zawodowych:
• przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
• stosowania receptur gastronomicznych,
• układania i oceny jadłospisów,
• żywienia dietetycznego,
• organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
• stosowania technik nakrywania stołu,
• współpracy w zespole,
• planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
• wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,
• przechowywania i utrwalania żywności,
• języka obcego zawodowego.
Technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę m.in. jako szef kuchni, manager zakładu gastronomicznego, doradca w zakresie prawidłowego żywienia, organizator imprez okolicznościowych, organizator usług cateringowych w::
• restauracjach, kawiarniach i barach szybkiej obsługi,
• zakładach gastronomicznych,
• pensjonatach, domach wczasowych,
• stołówkach szkolnych, szpitalnych i sanatoryjnych,
• firmach cateringowych,
• zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych,
• prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.
Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii.
Zapraszamy!!!
Oprac. M. Karpińska