Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik technologii żywności powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
W zakresie kwalifikacji SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych:
a) rozbioru i wykrawania mięsa,
b) magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji,
c) wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych,
d) magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.
W zakresie kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych:
a) wytwarzania produktów spożywczych,
b) organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
c) nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.
Absolwent szkoły będzie mógł zdobyć zatrudnienie w zakładach gastronomicznych, zakładach przetwórczych i produkcyjnych w branży spożywczej, a także laboratoriach analitycznych.