Technik ogrodnik z innowacją florystyczną
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik ogrodnik powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
W zakresie kwalifikacji OGR.02 – Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych do:
1) wykonywania prac związanych z prowadzeniem upraw roślin warzywnych, przyprawowych i grzybów jadalnych, roślin ozdobnych oraz sadowniczych;
2) wykonywania prac związanych ze zbiorem, przechowywaniem i sprzedażą plonów ogrodniczych;
3) prowadzenia i obsługi mikrociągnika oraz wykonywania prac maszynami stosowanymi w ogrodnictwie.
W zakresie kwalifikacji OGR.05 – Planowanie i organizacja prac ogrodniczych do:
1) planowania i organizowania prac związanych z uprawą roślin sadowniczych i szkółkarskich;
2) planowania i organizowania prac związanych z uprawą roślin warzywnych, przyprawowych i grzybów jadalnych;
3) planowania i organizowania prac związanych z uprawą roślin ozdobnych.
Innowacja ma na celu przygotowanie ucznia do podjęcia pracy w kwiaciarni lub założenia własnej działalności. Zajęcia prowadzone w ramach innowacji powinny być procesem uświadamiania znaczącej roli samego ucznia w nabywaniu, kształtowaniu i wykorzystywaniu zdobytej wiedzy, w szczególności:
– przygotowanie uczących się do życia w warunkach współczesnego świata, wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy;
– rozwijanie i zaspokajanie zainteresowań;
– przygotowanie uczniów do wykonywania pracy zawodowej;
– zapoznanie uczniów z podstawowymi technikami florystycznymi;
– umiejętność kreatywnego tworzenia dekoracji roślinnych;
– projektowanie i wykonywanie dekoracji roślinnych;
– rozwijanie uzdolnień i talentów;
– znajomość zasad dotyczących prowadzenia własnej kwiaciarni;
– udział w pokazach prowadzonych przez mistrzów florystyki w celu podnoszenia swoich umiejętności.