Pracownia gastronomiczna
Zespół Szkół Rolniczo-Budowlanych posiada w pełni wyposażone pracownie do przeprowadzania zajęć kształcenia praktycznego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych z innowacją dietetyka oraz przeprowadzania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w tym zawodzie.
Pracownia gastronomiczna znajduje się na parterze budynku E. Każde stanowisko robocze wykonane jest ze stali nierdzewnej i wyposażone w piece gazowe, stół roboczy, zlew stanowiskowy oraz inne urządzenia i sprzęt niezbędny do przygotowywania potraw i napojów. Dodatkowo pracownia doposażona jest w piec konwekcyjno-parowy oraz mieszarkę planetarną. Organizacja pracowni przypomina układ kuchni zakładów gastronomicznych. Wyznaczone są stanowiska obróbki wstępnej jaj, mięsa, owoców i warzyw, a także stanowisko mycia naczyń kuchennych oraz zmywalnia naczyń stołowych wyposażona w profesjonalną zmywarkę do naczyń. Pracownia organizacji żywienia i obsługi konsumenta zorganizowana jest na piętrze budynku E. Wyposażona jest w zaaranżowany bar, zmywarkę, płytę elektryczną, lodówkę oraz komplet bielizny stołowej i naczyń barowych. a także salę dydaktyczną ( = salę konsumencką). Pracownie spełniają wszystkie wymogi ergonomii oraz higieny i bezpieczeństwa pracy. Uczniowie w pracowniach tych, w zbliżonych warunkach do standardów rynku pracy, nabywają niezbędne umiejętności w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
W pracowni odbywają się również cyklicznie warsztaty bezglutenowe dla dzieci i dorosłych zrzeszonych w Polskim Stowarzyszeniu Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, którzy na zajęciach zgłębiają sekrety bezglutenowej kuchni.