Podsumowanie realizacji staży zagranicznych realizowanych w ramach programu Erasmus+ oraz VII edycja Dnia Chleba
Treść artykułu oraz zdjęcia z: leszno24.pl
Doroczny Dzień Chleba zorganizowano w ośrodku Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych w Grzybowie. Spotkali się tu nauczyciele, uczniowie i przyjaciele szkoły. Uczniowie, którzy niedawno uczestniczyli w zawodowych praktykach w Grecji otrzymali pamiątkowe certyfikaty potwierdzające ukończenie praktyk.
W Grecji przebywała grupa około 30 uczniów reprezentujących trzy kierunki nauczania: technik weterynarii, rolnik i architekt krajobrazu. Wyjazd nastąpił w ramach programu Erasmus+ i był całkowicie finansowany przez Unię Europejską.
O swoich wrażeniach z pobytu w Grecji opowiedzieli Milena Szczerbal, Leszek Gościniak i Martyna Marcinkowska. Wszyscy byli zachwyceni zagranicznymi praktykami. Poznali tamtejsze gospodarstwa rolne, zakłady produkujące miejscowe produkty – ser feta, oliwę z oliwek i wino, poznali klinikę weterynaryjną, schronisko dla zwierząt, poznali greckie rośliny ozdobne, trenowali psy rasy doberman,
Oprócz zajęć zawodowych, pobyt obfitował w program kulturalny. Grupa zwiedziła greckie zabytki, poznała historię i kulturę Grecji, dla leszczyńskich uczniów zorganizowano rejs statkiem na wyspę, a nawet naukę tańca Zorba.
Opiekunem grupy był Jakub Murawa. Zespół Szkół Rolniczo Budowlanych wysyła swoich uczniów na zawodowe praktyki do Grecji każdego roku. Właśnie podpisano z programem Erasmus+ umowę na kolejne 5 lat.
Pamiątkowe certyfikaty potwierdzające udział w greckich praktykach wręczyli uczniom dyrektor ZSRB Kamilla Sprengel i przyjaciel szkoły, wieloletni redaktor naczelny gazety “ABC” Antoni Neczyński, który kilka lat temu te wyjazdy zainicjował.
Po krótkiej uroczystości wszyscy udali się do ogródka grillowego, gdzie degustowano polskie i greckie przysmaki. Był swojski chleb wypiekany w specjalnym piecu, wędliny ze stojącej obok wędzarni, kiełbaski, greckie serki i sałatki.
Zdjęcia: Leszno.24.pl, artykuł z dnia 24.06.2022 roku.