Pierwszy Wielkopolski Dzień Diety Bezglutenowej
10 czerwca w Pracowni Ćwiczeń Praktycznych w Grzybowie, odbył się Piknik pod hasłem ,,Dzień Diety Bezglutenowej”, w którym wzięło udział niemal 400 osób. Przyjechały całe rodziny, nie tylko z Wielkopolski, ale również z innych regionów kraju (byli także goście zagraniczni)- wszyscy zainteresowani żywieniem bez glutenu.
Głównym ,,Sprawcą’’ pikniku była Pani Marta Krzyżanowska-Sołtysiak znana jako bezglutenowa mama. Nasza Szkoła była współorganizatorem całego przedsięwzięcia. Pan Jakub Puślednik – kierownik Pracowni w Grzybowie, jako Gospodarz czuwał nad całością imprezy. Uczniowie naszej Szkoły z klas I i II TŻiUG pod kierunkiem nauczycielki przedmiotów spożywczych – Mirosławy Karpińskiej, dzielnie pomagali w organizacji tego Dnia, jednocześnie częstując gości przygotowanymi przez siebie surówkami ( surowce pochodziły z naszego Gospodarstwa w Grzybowie).
Podsumowując – pogoda dopisała, a wszyscy zainteresowani mogli nie tylko integrować się, ale także uczyć ( ważnym punktem programu były wykłady specjalistów), poznawać nowe przepisy i produkty.
opracowała M. Karpińska