Plecy

Dzień naleśnika

Dnia 11.04. Samorząd Uczniowski zorganizował „Dzień naleśnika”. Postanowiliśmy umilić ten dzień pysznymi słodkościami. Naleśniki należą bowiem do najbardziej popularnych dań ze względu na łatwość ich przygotowania i wiele możliwości przyrządzenia. Cienkie placuszki znane były prawdopodobnie już w starożytnej Grecji, a każda przejmująca je kultura modyfikowała nieco recepturę. Pierwszy zachowany przepis przypominający współczesne naleśniki pochodzi z francuskiej książki kucharskiej z 1540 roku. Według niego placki należało smażyć na klarowanym maśle, a ciasto przygotowywano z mąki, białego wina i białek. Mleko zastąpiło wino w naleśnikach dopiero w XIX wieku. W tym samym okresie danie stało się bardziej popularne i zaczęło przypominać współczesne placki, a przepisy na nie pojawiły się w wielu książkach kucharskich. Dziś przyrządzamy je na rożne sposoby. Można do nich dodać słodki ser, nutellę, ulubiony dżem, owoce, a nawet szpinak i mięso. W podobny sposób uczennice klasy 3TWa przygotowywały ten smakołyk. Można było skosztować naleśników w najróżniejszych postaciach. Dziewczyny przez cały dzień uwijały się jak w ukropie. Pracy było co niemiara od samego rana. Zainteresowanie przeszło nasze najśmielsze oczekiwania. W budynku G przewijały się tłumy. Dziękujemy zarówno uczniom, jak i pracownikom szkoły za przyłączenie się do organizowanej przez nas akcji – miejmy nadzieję, nie ostatniej tego typu.

Oprac. R.Ignaszewska

Accessibility