Plecy
bezg1901

Dieta bezglutenowa w żywieniu zbiorowym i w domu

„Dieta bezglutenowa w żywieniu zbiorowym i w domu”,  tak brzmiało motto warsztatów bezglutenowych, które odbyły się 7 marca w naszej szkole. Jak każdego roku, udział w nich wzięli uczniowie klasy III TŻiUG. W programie szkolenia ważnym punktem była prezentacja, przedstawiająca najważniejsze zasady diety bezglutenowej. Młodzież dowiedziała się również, co to jest celiakia i dieta lecznicza, poznała też inne diety eliminacyjne. Uczniowie zdobyli wiedzę o tym, jak robić bezglutenowe zakupy, jak czytać etykiety, jak bezpiecznie przygotowywać dania bezglutenowe w żywieniu zbiorowym. Dieta bezglutenowa w żywieniu zbiorowym to wciąż temat mało znany, gdyż większość kucharzy i właścicieli firm cateringowych nie wie, że to dieta lecznicza. Dlatego bardzo cenna jest współpraca naszej szkoły z panią Martą Krzyżanowską – Sołtysiak (znaną autorką bloga bezglutenowamama), która każdego roku szkoli uczniów z zakresu żywienia bezglutenowego.
Uczniowie mieli okazję nie tylko wysłuchać bardzo ciekawego wykładu, ale także sami przygotować wiele pysznych potraw pozbawionych glutenu.
Oprac.M. Karpińska

bezg1901bezg1902bezg1905bezg1903

Zostaw odpowiedź

Accessibility