Wycieczka dydaktyczna na Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Dnia 02 grudnia 2024 odbyła się wycieczka dydaktyczna kl.2 TBA grupa analityków i część uczniów kl. 4TŻiUG na Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu pod opieką p. Jadwigi Barczyńskiej i p. Hanny Marcinkowskiej- Kiełbasiewicz. Celem wycieczki było przybliżenie uczniom kierunku Technologii Żywności i Żywienia Człowieka UP w Poznaniu. Zajęcia – ćwiczenia miały miejsce w laboratorium serowara. Młodzież odbyła ćwiczenia związane z oceną przydatności surowca do serowarstwa. Uczniowie wykrywali obecność substancji neutralizujących za pomocą wskaźnika błękitu bromotymolowego- rozpoznawalność , mleko bez środków neutralizujących pierścień wskaźnika żółty ze środkiem neutralizującym pierścień wskaźnika zielono-niebieski. Kolejne ćwiczenie to ocena jakości cytologicznej- próba z płynem diagnostycznym. Pozwala na odróżnienie mleka normalnego od mleka mastitowego, również na podstawie zmiany barwy. Ostatnim ćwiczeniem , które zostało zrealizowane to nasączanie próżniowe, czyli jak projektować jakość produktów owocowych na przykładzie jabłek. Młodzież oznaczała ekstrakt i określała barwę przed i po nasączeniu. Dokonywała oznaczeń za pomocą przyrządów refraktometru i kolorymetru. Poza tymi ćwiczeniami, na zakończenie uczniowie otrzymali test z zamieszczonymi zdjęciami serów bez ich nazw. Należało podać nazwy serów ,które umieszczone były na mapie państw z których sery pochodziły. Cel zajęć został osiągnięty: skutecznie przeprowadzone ćwiczenia praktyczne, zaangażowanie młodzieży, elementy integracji, poznanie specyfiki zajęć praktycznych na Uczelni.
Oprac. Jadwiga Barczyńska