7 kwietnia Światowy Dzień Zdrowia poświęcony CUKRZYCY
W dniu 7 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia poświęcony CUKRZYCY
Wraz z rosnącym rozpowszechnieniem cukrzycy, coraz ważniejsze staje się posiadanie wiedzy o tym, jak można zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby, o sposobach jej wykrywania i leczenia.
Długotrwale utrzymujący się we krwi wysoki poziom glukozy powoduje uszkodzenie narządów wewnętrznych i może być przyczyną ataku serca, udaru mózgu, niewydolności nerek, impotencji oraz zakażeń prowadzących do amputacji kończyn.
Dzisiejsza młodzież spożywa bardzo wiele produktów spożywczych z dużą zawartością cukrów. Wystarczy spojrzeć na etykiety a dowiemy się, że prawie w każdym produkcie znajduje się cukier. Spróbujcie porównać zawartość cukrów w kupowanych przez Was napojach, słodyczach. Przerazicie się !!!!
Aktywność fizyczna, zrównoważona dieta, unikanie używek przyczyniają się do zapobiegania cukrzycy.
Kierujmy się hasłem WIEMY-CO-JEMY a cukrzyca Was nie dopadnie.
Oprac.I.Chojnacka